
The artichoke – A powerhouse of healthy fiber
The artichoke is a large, thistle-like plant from the aster family, cultivated for its edible flower buds. The flesh at the base of the thick, leathery bracts and the heart of the immature flower head, called the heart, are considered a culinary delicacy.
The taste of artichoke is delicate and nutty, with the smaller heads or buds usually being the most tender. Artichoke heads are typically cooked or steamed and served as a warm vegetable with a sauce, or as a cold salad or appetizer. Artichokes are a rich source of potassium, vitamin C, and fiber.

Artichoke plants have a rosette of large, deeply toothed, silvery leaves that can grow up to a meter long and die back each year after flowering. The plants produce sturdy, branched flower stalks with about three to five large flower buds. If not harvested, the artichoke buds open into thistle-like flower heads with numerous small purple disc florets.
Geschichte der Artischocke

The artichoke is native to the western and central Mediterranean as well as North Africa. It was domesticated in ancient times and brought to the eastern Mediterranean, although back then it was valued more for its young leaves than its immature flower heads. The edible flower form was first mentioned in Italy around 1400 and is now widely cultivated in Mediterranean countries, the Americas, and other regions with the necessary rich soil and mild climate.
Gesundheitliche Aspekte der Artischocke

Artischocken enthalten Ballaststoffe, Vitamine und Antioxidantien, die das Herz-Kreislauf- und Immunsystem unterstützen können.
A medium-sized artichoke contains almost seven grams of fiber. This amount of fiber is about one-third of the average daily requirement.
Consuming the recommended daily amount of fiber helps with weight control and promotes regular bowel movements. Fiber also plays an important role in regulating blood sugar and insulin levels, which is especially significant for diabetics. Additionally, it nourishes gut bacteria, which strengthens the immune system.
A medium-sized artichoke provides almost 20 percent of the average daily requirement for folic acid and vitamin K, and about 10% of the recommended daily amount of vitamin C, magnesium, manganese, and potassium.
- Folic acid helps make DNA and supports cell division.
- Vitamin K, which contributes to proper blood clotting, also supports bone formation.
- Vitamin C, ein Antioxidans zur Bekämpfung der Hautalterung, stärkt Ihr Immunsystem und fördert die Kollagenproduktion.
- Magnesium ist gut für Muskeln, Nerven, Blutzucker und Blutdruck.
- Manganese produces collagen and supports bone health.
- Potassium supports heart function, helps with muscle contractions, and regulates blood pressure.
Artichokes also provide the body with a significant amount of antioxidants that protect cells from premature aging and dysfunction. Additionally, they help prevent cell damage and support recovery after physical activity.
Die Artischocke und der Blutdruck
Einige Belege deuten darauf hin, dass Artischocken bei Bluthochdruck hilfreich sein können. Forscher fanden heraus, dass der Blutdruck von Menschen mit Bluthochdruck nach 12 Wochen Artischockenkonsum deutlich gesenkt wurde. [1]
Hoher Blutdruck erhöht das Risiko eines Herzinfarkts und Schlaganfalls.
Artichoke and the liver

Non-alcoholic fatty liver disease is the most common chronic liver condition. Healthy eating, weight management, and exercise can help prevent it. Artichoke extract, a concentrated form of the substances found in artichokes, may also play a role.
Researchers conducted a study with 100 people who had non-alcoholic fatty liver disease. Participants were randomly selected to take either artichoke leaf extract or a placebo daily for two months. Compared to those who received the placebo, the subjects who took artichoke leaf extract showed the following improvements:
- Improvements in liver size and blood markers
- Reduction of total cholesterol and LDL cholesterol, commonly known as "bad" cholesterol
- A reduction in triglyceride levels [2]
Die Artischocke als Präbiotikum
Artischocken enthalten besonders viel Ballaststoff, namens Inulin, ein hochgradig fermentierbarer Ballaststoff. Das bedeutet, dass er leicht abgebaut und von den guten Darmbakterien als Nahrungsquelle genutzt werden kann. Die Darmbakterien produzieren wiederum Nebenprodukte, die sich positiv auf die menschliche Gesundheit auswirken, wie kurzkettige Fettsäuren. Kurzkettige Fettsäuren werden mit einem geringeren Risiko für die Entwicklung von Krankheiten wie Diabetes, Herzkrankheiten und entzündlichen Erkrankungen in Verbindung gebracht. [3]
Die Artischocke wirkt möglicherweise auch antibakteriell

Obwohl die antibakteriellen Eigenschaften der Artischocke noch nicht gründlich untersucht wurden, deuten Studien auf eine hemmende Wirkung gegen verschiedene Krankheitserreger hin. Es wurde eine wachstumshemmende Wirkung des Artischockenextrakts gegen Salmonellen, Staphylokokken und Coli-Bakterien nachgewiesen.
Studien haben auch über die antimykotische Wirkung von Artischockenextrakten berichtet. Die Modulation von Pilzenzymen und die Beeinträchtigung der Integrität der Zellmembran tragen zu diesen Effekten bei. Darüber hinaus deuten vorläufige Erkenntnisse darauf hin, dass Artischockenextrakte die Virusreplikation hemmen und die Virusanheftung an Wirtszellen stören können.
Our conclusion
The artichoke is an underrated vegetable that you might want to add to your diet more often. Artichokes are rich in nutrients and may offer potential health benefits, including supporting liver health, regulating blood pressure, and improving fiber intake, which is beneficial for your gut!
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Studies:
- [1] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0965229921000091?via%3Dihub
- [2] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.6073
- [3] https://www.frontiersin.org/journals/microbiology/articles/10.3389/fmicb.2016.00185/full